„EUROPA O SMAKU MAŁOPOLSKI” – pod tym hasłem odbył się tegoroczny Konkurs Potraw Regionalnych zorganizowany tradycyjnie podczas drugiego dnia Święta Ziemi Gdowskiej.
Ideą konkursu było pokazanie, że dania z Małopolski mogą z powodzeniem konkurować
z potrawami, z których słyną unijne kraje, a nawet stanowić dla nich alternatywę. W myśl tej zasady panie z KGW Winiary przyrządziły nalewki m.in.: agrestówkę, cytrynówkę i jabłecznik z jarzębiną, które w opinii degustujących je osób, mogą z powodzeniem zastąpić francuskie wino. Koło z Bilczyc kusiło Małopolskimi smakami Niemiec – schabem ze śliwką, gołąbkami i pierogami z mięsem zrobionymi wedle tradycyjnych receptur. Oblegane było także stoisko gospodyń ze Szczytnik. Tam można było skosztować potraw wyczarowanych z ziemniaka – ziemniaczanych rolad, kulek oraz nadziewanych papryką i pieczarkami połówek ziemniaków, których nie powstydziłaby się żadna belgijska restauracja. Po sąsiedzku częstowały Pierzchowianki. Wiszący nad ich straganem napis: Małopolskie Smaki Węgier – zdradzał, że najeść mogą się tutaj amatorzy papryki i ostrych dań. Kto chciał zdążyć spróbować strogonowa, lecza i sosu porowego ze zrazikami musiał się spieszyć, bo wiktuały błyskawicznie znikały ze stołu. Wystarczyło zrobić kilka kroków, aby przenieść się do Włoch. Tam zamiast pizzy czekały nasze regionalne produkty z mąki: świeżutki chleb z masłem własnej roboty, łazanki z grzybami i zacierka z kwaśnym mlekiem – doskonała na orzeźwienie. Na koniec coś dla zwolenników ryb: płaty śledziowe z cebulą, sałatka z tuńczyka oraz kotleciki rybne – czyli regionalna alternatywa dla narodowych dań skandynawów przygotowana przez Koło Gospodyń Wiejskich z Nieznanowic.Specjały ze wszystkich sześciu stoisk kosztowała jedenastoosobowa Komisja Konkursowa, w której składzie znaleźli się m.in. europosłanka Joanna Senyszyn, posłanka Urszula Augustyn, Radna Województwa Małopolskiego Elżbieta Achinger, wicemarszałek Województwa Małopolskiego Wojciech Kozak, członek zarządu Powiatu Wielickiego Lech Pankiewicz,
a także: Teresa Wojas, Agata Mróz, Anna Jadowska-Barczyk, Helena Kulig, Maria Mleczko oraz Julia Jelonek.
Nagrody w poszczególnych kategoriach otrzymały:
1. Małopolskie smaki Francji – wina i nalewki - KGW Winiary za jabłecznik z jarzębiną
2. Małopolskie smaki Włoch – potrawy z mąki – KGW Gdów za zacierkę z kwaśnym mlekiem
3. Małopolskie smaki Niemiec – dania mięsne – KGW Bilczyce za galantynę
z kurczaka
4. Małopolskie smaki Węgier – potrawy z papryki – KGW Pierzchów za leczo
5. Małopolskie smaki Belgii – potrawy z ziemniaków – KGW Szczytniki za ziemniaki faszerowane
6. Małopolskie smaki Szwecji – potrawy z ryb – KGW Nieznanowice za pasztet rybny
z warzywami
- Tegoroczny Konkurs Potraw Regionalnych nawiązywał do Prezydencji Polski w Unii Europejskiej. Fundusze na jego przeprowadzenie otrzymaliśmy z programu
„ Prezydencja w Małopolsce” realizowanego przez Urząd Marszałkowski Województwa Małopolskiego”- wyjaśnia Julia Jelonek koorydynator Kół Gospodyń Wiejskich
z ramienia Urzędu Gminy w Gdowie. – Dzięki wsparciu Województwa wydaliśmy również angielską wersję autorskiej książki kucharskiej Kół Gospodyń Wiejskich pt.: „Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego. PRZYgdowskieSmaki”. Według zawartych w niej przepisów gospodynie przygotowują potrawy na uroczystości, imprezy oraz konkursy – także ten, corocznie odbywający się podczas Święta Ziemi Gdowskiej – mówi przewodnicząca Gminnej Rady Kół Gospodyń Wiejskich Maria Mleczko.
Tekst i zdjęcia Anna Tatka