W siedzibie Wojewódzkiego Związku Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych w Krakowie odbył się Wojewódzki Konkurs Potraw Regionalnych. Celem konkursu była popularyzacja potraw regionalnych i ukazanie piękna małopolskiej tradycji.
W Konkursie uczestniczyły Koła Gospodyń Wiejskich z Dojazdowa - gmina Kocmyrzów, Niegowici - gmina Gdów, Kościelca - gmina Proszowice, Miękini - gmina Krzeszowice, Wawrzeńczyc - gmina Igołomia Wawrzeńczyce, Woli Batorskiej - gmina Niepołomice, Rusocic - gmina Czernichów, Przesławic - gmina Koniusza, Kobielnika - gmina Wiśniowa oraz Gminne Koło Gospodyń Wiejskich z Tokarni.
Uczestniczki Konkursu przygotowały potrawy związane z obchodami Świąt Bożego Narodzenia, zgodnie z tradycjami danego regionu. Wigilijne dania przygotowane przez KGW z Niegowici to kluski z polewką, kapusta z grochem, ziemniaki z żurem grzybowym, uszka z grzybami z barszczem, groch Jasiek z czerwonym barszczem, kluski z makiem, sałatka śledziowa, krokiety z kapustą i grzybami, pierogi ruskie, zupa fasolowa, surówka z czerwonej kapusty z białym grochem oraz karp smażony.
Komisja Konkursowa powołana przez organizatorów biorąc pod uwagę jakość, smak przygotowanych potraw a także zgodność z tradycją, bardzo wysoko oceniła zgłoszone do konkursu potrawy przyznając wszystkim uczestnikom równorzędne nagrody i okolicznościowe dyplomy.
Organizatorami Konkursu, jak co roku, byli: Wojewódzki Związek Rolników, Kółek i Organizacji Rolniczych i Małopolski Ośrodek Doradztwa Rolniczego w Karniowicach.
Organizację konkursu wsparł również samorząd województwa małopolskiego przyznając środki z programu „Nasz region, nasza szansa”.