Jak upiec najsmaczniejszą szarlotkę najlepiej wiedzą Panie z Koła Gospodyń Wiejskich z Fałkowic. To właśnie ich placek z jabłkami zdobył wyróżnienie podczas dorocznego Święta Jabłka i Gruszki organizowanego w Czasławiu ( gmina Raciechowice).
Było kolorowo, smacznie i tłoczno, bo amatorów dań z dodatkiem jabłek i gruszek nie brakowało.
-Stoisk było mnóstwo, a każde inaczej przystrojone – zachwyca się przewodnicząca Koła Gospodyń Wiejskich z Fałkowic Władysława Marciniak. -Podziwiałam kramy ozdobione kwiatami z bibuły, haftami a nawet rzeźbami. Nasze stoisko też się wyróżniało. Przybrałyśmy je świeżymi gruszkami i jabłkami oraz gałązkami bluszczu i słonecznikami – dodaje.
Gospodynie z Fałkowic karmiły turystów placuszkami z piersi kurczaka, racuchami
z jabłkami i drożdżowymi rożkami z jabłkowym nadzieniem. Do popicia była gruszkowa nalewka. Nie zabrakło także szarlotek. -Przygotowałyśmy zarówno wersję wykwintną – na podstawie z biszkoptu z dodatkiem orzechów i polewy, jak i tę tradycyjną upieczoną według przepisu przekazywanego od pokoleń. To właśnie ona zyskała uznanie komisji i zdobyła wyróżnienie w konkursie na najlepszą szarlotkę – mówi z dumą przewodnicząca Koła z Fałkowic.
Gratulujemy sukcesu i życzymy kolejnych kulinarnych laurów!
Tekst: Anna Tatka
Zdj. Maria Mleczko