Odpowiedź nie tylko na to pytanie poznali uczestnicy projektu pt.: „Szkoła Podstawowa w Książnicach centrum edukacji dla wielu pokoleń”, który jest realizowany w ramach Programu Operacyjnego Kapitał Ludzki.
Głównym celem przedsięwzięcia współfinansowanego ze środków Unii Europejskiej jest kultywowanie tradycji oraz tworzenie lokalnych inicjatyw ukierunkowanych na edukację w zakresie kultury regionalnej i ludowej.
Uczestnicy unijnych warsztatów kulinarno – edukacyjnych prowadzonych przez instruktorkę Beatę Chuma, nauczycielkę SP w Książnicach, udali się do miejscowej Izby Regionalnej aby dokładnie poznać historyczny cotygodniowy, czasochłonny i wymagający wiele wysiłku proces powstawania chleba. Na początku młodzież zapoznała się z przedmiotami związanymi z chlebem. Szczegółowo o eksponatach zgromadzonych w Izbie Regionalnej opowiedziała uczestnikom opiekunka i współzałożycielka Izby przewodnicząca miejscowego KGW Stanisława Martyka. Pokazała zainteresowanym sierp i kosę do żęcia zboża, cepy, które niegdyś służyły do młócenia zboża, działanie żarna, które służyło do produkcji mąki. Bardzo zaciekawieni uczestnicy podziwiali także zgromadzone w Izbie Regionalnej takie sprzęty jak: sito do przesiewania mąki, dzieżę, w której przechowywano zakwas (resztki surowego ciasta po ostatnim wypieku) i robiono rozczyn, nieckę do wyrabiania ciasta, słomianki, w których rósł chleb, pomiotło, do czyszczenia pieca chlebowego, łopatę na której wsadzano bochenki do pieca. Uczestnicy zajęć rozpoznawali i nazywali zboża, zapoznali się z zawartością witamin, związków mineralnych zawartych w zbożach oraz poznali znaczenie zbóż dla zdrowia człowieka.
Pani Stasia szczegółowo opowiedziała uczestnikom o historii chleba. Zamożniejsi gospodarze wypiekali chleb raz w tygodniu, biedniejsi – co dwa tygodnie lub rzadziej. Najczęściej chleb pieczono w sobotę, a rozczyn robiono w piątek wieczorem. Wyrośnięty chleb znaczono znakiem krzyża i wkładano do rozgrzanego pieca. Często też razem z chlebem pieczono małe placki posypane cukrem, zwane podpłomykami.
Z wielkim zainteresowaniem uczestnicy zajęć brali udział w pokazie procesu powstawania sera. Po ogrzaniu zsiadłe mleko przelewali do woreczka, który powiesili do ocieknięcia, następnie wkładali ser do praski. Beneficjenci ze smakiem degustowali świeżą serwatkę i własnoręcznie zrobiony ser.
Zajęcia w Izbie Regionalnej były okazją do przekonania się, w jaki sposób te muzealne dziś przedmioty służyły naszym dziadkom. A może młodzież z innych szkół odwiedzi naszą Izbę Regionalną?
W przedświątecznym tygodniu odbyły się już ostatnie unijne zajęcia rękodzielnicze i bibułkarskie. Beneficjenci wykonali piękne stroiki wielkanocne, które będą pokazane na wystawie podczas zakończenia projektu, ale już teraz można je podziwiać na stronie internetowej szkoły.
W ramach zadania pt. „Szkoła Podstawowa w Książnicach centrum edukacji dla wielu pokoleń” organizowane są warsztaty kulinarno-edukacyjne (dla 20 osób), warsztaty ludowo-taneczne (dla 20osób), warsztaty bibułkarskie (dla 20 osób) oraz wycieczki edukacyjne połączone z warsztatami wyjazdowymi (dla 45 osób). Kwota przyznanego dofinansowania wynosi niespełna 45 000zł.
Koordynator projektu: Danuta Wnęk