Menu

Witamy, dzisiaj jest Saturday, 23 November 2024 r. Imieniny: Adeli, Felicyty i Klemensa
RSS

Aktualności

  • Friday, 14 October 2011 r., Informacje

    I Festiwal Rosołu

    Lokalna Grupa Działania „Dolina Raby” jest instytucją działającą na rzecz rozwoju obszarów wiejskich, poprzez którą różne podmioty mogą aplikować o środki UE z Osi 4 Programu Rozwoju Obszarów Wiejskich. LGD odpowiada za działania promocyjne i pomoc dla wnioskodawców. Najlepiej, gdy rozwój obszaru oparty jest o zasoby lokalne (rozwój endogeniczny).

    LGD Dolina Raby obejmuje swoim działaniem 6 gmin, w tym Nowy Wiśnicz.
    W 1682 roku, kuchmistrz na Zamku w tym mieście napisał pierwszą polską książkę kucharską – Compendium Ferculorum, co niewątpliwie jest zasobem obszaru LGD.  W związku z tym podjęliśmy inicjatywę organizacji Festiwalu Rosołu, który poza promocją faktu powstania dzieła Stanisława Czernieckiego, traktujemy jako pretekst do dyskusji o kuchni narodowej,regionalnej i lokalnej. Pierwszy Festiwal zaplanowaliśmy na
    22 października tego roku. Kolejną inicjatywą jest utworzenie czegoś w rodzaju Muzeum Książki Kucharskiej w porozumieniu z Muzeum Ziemi Wiśnickiej. Muzeum rozumiemy tu nie tylko jako miejsce kolekcjonowania książek z przepisami czy publikacji o kuchni i gotowaniu, ale także okazję do różnego rodzaju działań promocyjno-edukacyjnych. Dlatego zwracamy się do Państwa z propozycją objęcia festiwalu patronatem medialnym. Na obecną chwilę swoją obecność potwierdził prof. UMK dr hab. Jarosław Dumanowski z Instytutu Historii i Archiwistyki Centrum Badań nad Historią i Kulturą Wyżywienia Uniwersytetu Mikołaja Kopernika, który opracował aktualne wydanie Compendium Ferculorum Albo Zebranie Potraw oraz Pani Hanna Szymanderska – Członek Zarządu Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego przez niektórych nazywana Królową Polskiej Książki Kucharskiej. Trwają rozmowy z Panem Henrykiem Wujcem i Andrzejem Hałasiewiczem z Kancelarii Prezydenta RP. Możliwe,że uda nam się zaprosić również osoby z Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, a także innych znanych przedstawicieli branży gastronomicznej w Polsce.

Galeria

Do góry Powrót