Pierwsza polska książka kucharska napisana w wiśnickim zamku przez Stanisława Czernieckiego wybitnego kuchmistrza księcia Aleksandra Michała Lubomirskiego stała się inspiracją do zorganizowania w Wiśniczu I Festiwalu Rosołu. Wydane w 1862 roku dzieło „Compendium Ferculorum, czyli zebranie potraw” zawiera 15 przepisów na wspaniałe rosoły, które w XVII wieku gościły na polskich stołach.
W sobotę 22 października 2011 roku w komnatach wiśnickiego zamku unosił się zapach rosołu. Do udziału w zorganizowanym przez LGD Dolina Raby konkursie zgłosiło się 16 zespołów, które przygotowały stoiska pełne przysmaków, a wśród nich wyjątkowy rosół. Uczestnicy festiwalu oraz zaproszeni goście mogli spróbować rosołu z kapłona, królika, z wiejskiej kury, kaczki, a także rosołu z dodatkiem winogron i agrestu. Jury oceniało rosoły w dwóch kategoriach: amatorzy - koła gospodyń wiejskich oraz profesjonaliści – restauratorzy.
Zwycięzcami I Festiwalu Rosołu w kategorii amatorzy zostały panie z KGW Biskupice, drugie miejsce zajęły panie z KGW Tarnawa a trzecie miejsce wywalczyły panie z KGW Trzciana. W kategorii restauratorzy zwyciężyła restauracja „Chata Gieda” z Zagórzan.
tekst – za: www.nowywisnicz.pl
zdj. Maria Mleczko