Słoneczny weekend sprawił, że w Festiwalu wzięło udział kilka tysięcy osób. Było to największe regionalne wydarzenie o charakterze kulinarnym, które promuje małopolskich producentów żywności, potrawy lokalne oraz tradycje.
Impreza odbywa się cyklicznie od 2005 roku w formie plenerowych kiermaszów. Na placu Wolnica pojawili się zwycięzcy lokalnych półfinałów tegorocznej edycji Małopolskiego Festiwalu Smaku. Przez dwa dni nad placem Wolnica unosił się aromat tradycyjnej kuchni. Goście mogli było skosztować wyśmienitych potraw i przypomnieć sobie smaki dań, przygotowywanych według tradycyjnych receptur. Naszą gminę reprezentowały Panie z Koła Gospodyń Wiejskich w Kunicach. Na przygotowanym przez nie stoisku można było skosztować tradycyjnych wypieków. Ogromną popularnością cieszyła się bezalkoholowa nalewka „Na zdrowie”. Panie z KGW promowały także książki: „Historia kołami się toczy” oraz „Tradycja zaczarowana w potrawach regionu wielickiego” (wydanie w języku polskim i angielskim).
MG
zdjęcia: Julia Jelonek